Stempel WESOŁYCH ŚWIĄT
Opis
Drewniany eko stempel pozwoli uzyskać piękny, niepowtarzalny wzór na Twoich ciasteczkach lub pierniczkach. Do każdego opakowania dołączony jest przepis na ciastka, dzięki któremu wzór będzie trzymał kształt i zachwyci Twoich najbliższych. Polecamy także przepis na pierniczki, który znajdziecie w dolnej części opisu produktu.
Wzór: Wesołych Świąt
Średnica stempla: 5,5 cm
Tworzywo: drewno bukowe
PAMIĘTAJ!
Przed pierwszym użyciem dokładnie posmaruj stempel olejem celem impregnacji, poczekaj aż stempel wchłonie olej, by służył Ci jak najdłużej (kilka/kilkanaście godzin);
Myj ręcznie w ciepłej wodzie; delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i poczekaj aż stempel wyschnie (przed następnym użyciem)
Do utrzymania stempla w czystości, kiedy przyklei się do niego ciasto, używaj sztywnej szczoteczki, np. szczoteczki do zębów; możesz skorzystać także z wykałaczki;
Nie myj w zmywarce!
Trzymaj z dala od źródła ciepła (grzejnik, wrzątek, itd.);
Produkt jest nieodpowiedni dla dzieci poniżej 3 r.ż.
PRZEPIS NA PIERNICZKI MAŁGOSI KOZAK:
SKŁADNIKI:
- 700 - 750 g mąki pszennej
- 300 g miodu (pół szklanki miodu prawdziwego i pół szklanki miodu sztucznego)
- 100 g cukru pudru
- 90 - 100 g masła / margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 - 1,5 op. przyprawy do piernika + 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
W rondelku podgrzej miód z masłem, ale tylko do rozpuszczenia się składników (nie gotuj!). Dodaj przyprawy i kakao, rozmieszaj małą rózgą, potem ostudź. Mąkę przesiej do misy robota, wlej miodowo-maślaną masę z przyprawami, dodaj jajko, śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj przy użyciu robota (mieszadłem lub hakiem; nie trzepaczką!) aż składniki się połączą. Zajmie Ci to ok. 4 minut. Wyłóż zawartość na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrób na gładkie i lśniące ciasto. Ciasto nie może być zbyt wiotkie/rzadkie, powinno być bardziej zwarte, ale plastyczne. Następnie zawiń je w folię i chłódź w lodówce ok. 30 minut. Po wyjęciu odcinaj nożem po kawałku i rozpłaszczaj ręką na stolnicy posypanej mąką. Dalej wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posypanym mąką stemplem (lub zanurzonym w mące) odciskaj wzory zachowując niewielkie odległości. Każdy wzór wytnij następnie foremką i przenieś delikatnie na wyłożoną pergaminem lub matą blachę do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
Piecz ok. 10 minut w 170 - 175 stopniach.
Po upieczeniu możemy wystudzić na kratce.
PROPOZYCJA PODANIA:
Pierniczki możemy wyłożyć po prostu na talerz w formie poczęstunku. Możemy też spakować je do woreczków i ozdobić wstążką lub kolorową zawieszką - wtedy zawartość przybierze formę upominku. Jeszcze bardziej elegancko ciasteczka będą prezentowały się w niedużym, dekoracyjnym słoiczku z ozdobioną np. kolorową serwetką i wstążką - nakrętką.
UDANYCH WYPIEKÓW! :)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.