
PRZEPIS NA PIERNICZKI, które nie zmieniają kształtu podczas pieczenia; świetne do dekoracji oraz użycia ze stemplami.
SKŁADNIKI:
- 700 - 750 g mąki pszennej
- 300 g miodu (pół szklanki miodu prawdziwego i pół szklanki miodu sztucznego)
- 100 g cukru pudru
- 90 - 100 g masła / margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 - 1,5 op. przyprawy do piernika + 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
W rondelku podgrzej miód z masłem, ale tylko do rozpuszczenia się składników (nie gotuj!). Dodaj przyprawy i kakao, rozmieszaj małą rózgą, potem ostudź. Mąkę przesiej do misy robota, wlej miodowo-maślaną masę z przyprawami, dodaj jajko, śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj przy użyciu robota (mieszadłem lub hakiem; nie trzepaczką!) aż składniki się połączą. Zajmie Ci to ok. 4 minut. Wyłóż zawartość na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrób na gładkie i lśniące ciasto. Ciasto nie może być zbyt wiotkie/rzadkie, powinno być bardziej zwarte, ale plastyczne. Następnie zawiń je w folię i chłódź w lodówce ok. 30 minut. Po wyjęciu odcinaj nożem po kawałku i rozpłaszczaj ręką na stolnicy posypanej mąką. Dalej wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posypanym mąką stemplem (lub zanurzonym w mące) odciskaj wzory zachowując niewielkie odległości. Każdy wzór wytnij następnie foremką i przenieś delikatnie na wyłożoną pergaminem lub matą blachę do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz ok. 10 minut w 170 - 175 stopniach. Po upieczeniu można wystudzić na kratce.
UDANYCH WYPIEKÓW!
FARBKI DO JADALNYCH KOLOROWANEK MOŻNA ZROBIĆ Z:
- gęstego lukru z dodatkiem barwnika w żelu
- gęstego białego lukru pomalowanego barwnikiem w spray'u/aerografem
- lentilek dostępnych w sklepach, typu M&M's, które po kontakcie z wilgotnym pędzelkiem puszczają kolor
PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI:
- 75 g białek pasteryzowanych (sposób na pasteryzację znajdziesz w internecie)
- 400 g cukru pudru (ew. więcej, w zależności od oczekiwanej gęstości lukru)
- ew. kolorowe barwniki w żelu
WYKONANIE:
Białka wyłóż do miski. Dodaj przesiany cukier puder. Ucieraj składniki na wolnych obrotach ok. 10 minut. Jeżeli chcesz uzyskać gęstszy lukier, możesz dodać odrobinę więcej cukru pudru. Jeżeli lukier okazał się zbyt gęsty, możesz – mieszając - rozrzedzić go odrobiną białka (nigdy nie używaj do tego celu wody). Kiedy uzyskasz oczekiwaną konsystencję i chcesz nadać jej kolor – dodaj odrobinę barwnika w żelu. Do nakładania lukru na ciasteczka, możesz wykorzystać worki cukiernicze lub zwykłe woreczki śniadaniowe. Wystarczy wyciąć w nich mały otwór, włożyć tylkę i napełnić lukrem.