
PRZEPIS NA PIERNICZKI, które nie zmieniają kształtu podczas pieczenia; świetne do dekoracji oraz użycia ze stemplami.
SKŁADNIKI:
- 700 - 750 g mąki pszennej
- 300 g miodu (pół szklanki miodu prawdziwego i pół szklanki miodu sztucznego)
- 100 g cukru pudru
- 90 - 100 g masła / margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 - 1,5 op. przyprawy do piernika + 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
W rondelku podgrzej miód z masłem, ale tylko do rozpuszczenia się składników (nie gotuj!). Dodaj przyprawy i kakao, rozmieszaj małą rózgą, potem ostudź. Mąkę przesiej do misy robota, wlej miodowo-maślaną masę z przyprawami, dodaj jajko, śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj przy użyciu robota (mieszadłem lub hakiem; nie trzepaczką!) aż składniki się połączą. Zajmie Ci to ok. 4 minut. Wyłóż zawartość na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrób na gładkie i lśniące ciasto. Ciasto nie może być zbyt wiotkie/rzadkie, powinno być bardziej zwarte, ale plastyczne. Następnie zawiń je w folię i chłódź w lodówce ok. 30 minut. Po wyjęciu odcinaj nożem po kawałku i rozpłaszczaj ręką na stolnicy posypanej mąką. Dalej wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posypanym mąką stemplem (lub zanurzonym w mące) odciskaj wzory zachowując niewielkie odległości. Każdy wzór wytnij następnie foremką i przenieś delikatnie na wyłożoną pergaminem lub matą blachę do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
Piecz ok. 10 minut w 170 - 175 stopniach.
Po upieczeniu możemy wystudzić na kratce.
UDANYCH WYPIEKÓW! :)
FARBKI DO JADALNYCH KOLOROWANEK MOŻNA ZROBIĆ Z:
- gęstego lukru z dodatkiem barwnika w żelu
- gęstego białego lukru pomalowanego barwnikiem w spray'u/aerografem
- lentilek dostępnych w sklepach, typu M&M's, które po kontakcie z wilgotnym pędzelkiem puszczają kolor
PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI