Tłumacz
 
Waluty

Woreczki z zawieszkami

Producenci
Przepisy

PRZEPIS NA PIERNICZKI, które nie zmieniają kształtu podczas pieczenia; świetne do dekoracji oraz użycia ze stemplami. 

SKŁADNIKI:

  • 700 - 750 g mąki pszennej
  • 300 g miodu (pół szklanki miodu prawdziwego i pół szklanki miodu sztucznego)
  • 100 g cukru pudru
  • 90 - 100 g masła / margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 - 1,5 op. przyprawy do piernika + 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

WYKONANIE:

W rondelku podgrzej miód z masłem, ale tylko do rozpuszczenia się składników (nie gotuj!). Dodaj przyprawy i kakao, rozmieszaj małą rózgą, potem ostudź. Mąkę przesiej do misy robota, wlej miodowo-maślaną masę z przyprawami, dodaj jajko, śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj przy użyciu robota (mieszadłem lub hakiem; nie trzepaczką!) aż składniki się połączą. Zajmie Ci to ok. 4 minut. Wyłóż zawartość na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrób na gładkie i lśniące ciasto. Ciasto nie może być zbyt wiotkie/rzadkie, powinno być bardziej zwarte, ale plastyczne. Następnie zawiń je w folię i chłódź w lodówce ok. 30 minut. Po wyjęciu odcinaj nożem po kawałku i rozpłaszczaj ręką na stolnicy posypanej mąką. Dalej wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posypanym mąką stemplem (lub zanurzonym w mące) odciskaj wzory zachowując niewielkie odległości. Każdy wzór wytnij następnie foremką i przenieś delikatnie na wyłożoną pergaminem lub matą blachę do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.

Piecz ok. 10 minut w 170 - 175 stopniach.

Po upieczeniu możemy wystudzić na kratce.

UDANYCH WYPIEKÓW! :)

 

FARBKI DO JADALNYCH KOLOROWANEK MOŻNA ZROBIĆ Z:

  • gęstego lukru z dodatkiem barwnika w żelu
  • gęstego białego lukru pomalowanego barwnikiem w spray'u/aerografem
  • lentilek dostępnych w sklepach, typu M&M's, które po kontakcie z wilgotnym pędzelkiem puszczają kolor

 

PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl