ŚNIEŻYNKA II - STEMPEL 7 CM + FOREMKA
Opis
Stempel i foremka wykonane są z biodegradowalnego tworzywa PLA, w technologii druku 3D. Stempel pozwoli uzyskać piękny, niepowtarzalny wzór na cieście kruchym/piernikowym, zaś do jego wycięcia służy foremka. Stempel posiada wygodny uchwyt, by stabilnie odbić wzór na dekorowanej powierzchni.
Wzór: śnieżynka II - stempel + foremka
Wielkość: stempel ma 7 cm (w dłuższym wymiarze), zaś foremka kilka milimetrów więcej
Tworzywo: PLA, produkowane z surowców naturalnych
PAMIĘTAJ!
Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj stempel;
Myj ręcznie w ciepłej wodzie; delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i poczekaj aż stempel wyschnie (przed następnym użyciem);
Do utrzymania stempla w czystości, kiedy przyklei się do niego ciasto/masa cukrowa, używaj sztywnej szczoteczki, np. szczoteczki do zębów; możesz skorzystać także z wykałaczki; podczas używania stempla do masy cukrowej możesz podsypywać ją cukrem pudrem lub odczekać chwilę po rozwałkowaniu, zanim odbijesz wzór - zagwarantujesz wtedy mniejszą przylepność; przy odciskaniu stempla w cieście, podsypuj ciasto mąką;
Nie myj w zmywarce!
Trzymaj z dala od źródła ciepła (grzejnik, wrzątek, itd.);
Produkt jest nieodpowiedni dla dzieci poniżej 3 r.ż.
PRZEPIS NA PIERNICZKI MAŁGOSI KOZAK:
SKŁADNIKI:
- 700 - 750 g mąki pszennej
- 300 g miodu (pół szklanki miodu prawdziwego i pół szklanki miodu sztucznego)
- 100 g cukru pudru
- 90 - 100 g masła / margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 - 1,5 op. przyprawy do piernika + 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
W rondelku podgrzej miód z masłem, ale tylko do rozpuszczenia się składników (nie gotuj!). Dodaj przyprawy i kakao, rozmieszaj małą rózgą, potem ostudź. Mąkę przesiej do misy robota, wlej miodowo-maślaną masę z przyprawami, dodaj jajko, śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj przy użyciu robota (mieszadłem lub hakiem; nie trzepaczką!) aż składniki się połączą. Zajmie Ci to ok. 4 minut. Wyłóż zawartość na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrób na gładkie i lśniące ciasto. Ciasto nie może być zbyt wiotkie/rzadkie, powinno być bardziej zwarte, ale plastyczne. Następnie zawiń je w folię i chłódź w lodówce ok. 30 minut. Po wyjęciu odcinaj nożem po kawałku i rozpłaszczaj ręką na stolnicy posypanej mąką. Dalej wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posypanym mąką stemplem (lub zanurzonym w mące) odciskaj wzory zachowując niewielkie odległości. Każdy wzór wytnij następnie foremką i przenieś delikatnie na wyłożoną pergaminem lub matą blachę do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
Piecz ok. 10 minut w 170 - 175 stopniach.
Po upieczeniu możemy wystudzić na kratce.
PROPOZYCJA PODANIA:
Pierniczki możemy wyłożyć po prostu na talerz w formie poczęstunku. Możemy też spakować je do woreczków i ozdobić wstążką lub kolorową zawieszką - wtedy zawartość przybierze formę upominku. Jeszcze bardziej elegancko ciasteczka będą prezentowały się w niedużym, dekoracyjnym słoiczku z ozdobioną np. kolorową serwetką i wstążką - nakrętką.
UDANYCH WYPIEKÓW! :)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.